Manuele neurotherapie

Manuele neurotherapie is een behandelwijze die vooral nuttig is bij chronische pijnen.
Doorgaans is pijn gerelateerd aan weefselbeschadiging, en na weefselherstel verdwijnt de pijn ook weer. Soms is dat echter niet zo, en is er ook geen duidelijk verband meer tussen de pijn die de patiënt ervaart en de vastgestelde weefselschade. Bij chronische klachten is het pijnmechanisme als het ware ontspoord en de waarneming manifesteert zich niet meer in verhouding tot een duidelijk aantoonbare oorzaak. De verwerking van de pijnprikkels in het zenuwstelsel is dan gestoord. Manuele neurotherapie is een behandelmethode, die gebruik maakt van technieken die niet enkel musculoskeletale pijnklachten aanpakt, maar alle aspecten van de pijnverwerking, rekening houdend met centrale pijnprocessen in het zenuwstelsel. In grote lijnen kan men stellen dat pijn in voorname mate vooral beïnvloed wordt door de perifere zenuwen, het centrale zenuwstelsel (ruggenmerg en hersenen), het autonoom zenuwstelsel en psycho-emotionele factoren. Via een gestructureerde anamnese en een systematisch onderzoek onderscheidt een manueel neurotherapeut aandoeningen van het bewegingsapparaat, autonome verschijnselen en de evolutie van de pijn en pijnverwerking.

De toegepaste technieken zijn; 
  • Neuroreflectoire massagetechnieken op weke delen van het bewegingsapparaat: deze richten zich vooral op het verloop van de grote zenuwbanen en de zenuwuiteinden, waardoor er al een eerste verandering in de pijnverwerking ontstaat. Het is immers via het zenuwstelsel dat weefselbeschadiging en pijn gestuurd en verwerkt wordt.
  • Spine tuning: dit is een verzameling van diverse mobiliserende technieken op de wervelkolom. Het doel is om via mobilisaties of manipulaties een reflectoire pijndemping op te wekken.
  • Zenuwreflexpunten op het voetskelet: het aandrukken van deze punten is wel het meest bijzondere element en tevens de kern van ‘MNT’. Nauwkeurig gelocaliseerde punten op het voetskelet staan in direct contact met bepaalde zenuwen en structuren. Door het aandrukken van die punten kunnen we "pijndempend" inwerken op alle onderdelen van het zenuwstelsel. In combinatie met de klassieke voetzoolreflextechnieken kan op die manier zowel de bezenuwing als de functie van diverse lichaamsstructuren positief beïnvloed worden.

Indicaties:
  • fybromyalgie
  • hoofdpijnen en migraine 
  • kaakgewricht-dysfuncties en aangezichtspijnen
  • chronische vermoeidheid
  • chronische nek-en rugklachten